onderkast

In den beginne en kortstondig in leven

Onderkast geeft de mogelijkheid voor mensen om hun verhaal te vertellen.

De sfeer binnen de werkruimte is huiselijk. Een plek waar je je op je gemak voelt en de ruimte en vrijheid hebt om je verhaal te vertellen. (vertalen, verbeelden, verzwelgen, vermelden, verbergen…en naar buiten te brengen)

Onderkast biedt de faciliteiten om naar een verhaal te luisteren en het vervolgens te vertalen en verbeelden in eerste instantie in de vorm van een boek. Dit wordt vanuit verschillende invalshoeken gedaan.

(Boek omdat het open en dicht kan…het is een veilige plek om je verhalen te bewaren. Een boek kan 100 maar ook 1 pagina bevatten er zijn nog meer redenen waarom een boek……….. :o)

Projecten voor kunstenaars.

Een koppeling tussen verhalen vertellers en kunstenaars. Kunstenaars kunnen zich in schrijven om mee te doen aan een project waarin ze gekoppeld aan en verhaal aan de slag kunnen (misschien ook interessant met alumni met de HKU)

Daarnaast is het voor kunstenaars/ontwerpers enz enz ook mogelijk een boek van  hun werk (verzamel) te laten maken. Waarbij het ook mogelijk is om hulp te krijgen bij selectie en beeldvorming.

Workshop:

Leren van verhalen omzetten in beeld. Welke letters/woorden/ uiterlijk past eigenlijk bij een verhaal? En hoe kom je daar toe?

‘Hoe zien je woorden er eigenlijk uit?’

Om een verhaal om te zetten in beeld heb je een verhaal nodig. Hoe kom je eigenlijk tot je eigen of andermans verhaal en wat laat je wel en niet zien?

‘Bestaan je verhalen wel echt als je ze niet vertelt?’

Daarnaast ook het kennis maken met de ambacht van het boekbinden en de typografie.

Deze workshop kan uitgewerkt en aangeboden worden in verschillende vormen. Zowel op individueel als groepsniveau. Maar ook gericht op verschillende doelgroepen op sociaal maatschappelijk niveau.

Ook bedrijven zijn welkom om hun verhaal te laten vertalen om zo een mooi boekwerk te hebben als relatiegeschenk, kerstcadeau enz.

De workshop is ook te vertalen naar lessen voor de HKU binnen de projectweken.

Archief

Alle verhalen die zijn vertelt en verbeeld (verboekt) worden bewaard in het archief / de bibliotheek van onderkast.

Uitgever

Het is mogelijk om van grotere oplagen te maken of laten maken.

Winkel

Binnen ‘onderkast’ is verkoop vanuit het archief mogelijk

Werkplaats

Iedereen kan zich inschrijven voor een cursus boekbinden vanwaar ze zelfstandig/semi zelfstandig aan de slag kunnen in de werkplaats. Zonder cursus is het natuurlijk ook mogelijk om te werken in de boekbinderij_typografie werkplaats.

Gevoelsmatig

Onderkast is een plek waar je veilig kan balanceren op de grens van privé en publiek. Het “verboeken” van je eigen verhaal vraagt om ruimte voor vragen stellen en antwoorden Krijgen. Onderkast faciliteert hier de juiste plek voor. Zowel in praktische als begeleidende zin.

Het is niet de bedoeling dat het een zwaar psychologisch diepte verhaal gaat worden. Niet zoeken naar de krochten van de ziel maar meer de “subteksten”  de zaken die op onder de oppervlakte liggen.

Past in het huidige trend:

Mindfulniss, biologisch voedsel meer en meer stilstaan en onthaasten. Stop and smell the roses! Enz enz enz

Het ‘IK’ kan centraal staan om verder naar buiten te kunnen kijken

I